A kettészelt leányok

 2015.09.18. 05:53

 

Kevesen tudják, hogy a budapesti Lánchíd pest felőli pillérének Buda felé eső északi oldalán Stonehenge-hez hasonlatos kultikus hely található.

Az egyetlen hely ez a világon, ahol a távolban magasodó Újlaki Templom tornya pontosan metszi a várostól északra elnyúló két hegy lejtőinek találkozási pontját!

Akárhonnan máshonnan nézve vagy nem is látszanak ezek, vagy igen, de a torony és a hegyek találkozása egymást nem fedik.

És nem ám csak évente egyszer, mint Stonehenge-ben a Nap, hanem statikusan, bármikor megfigyelve, forduljon bárhogy a Föld és a csillagok!

kultika-1.JPG
kultika-2.JPGkultika-3.JPG
Még kevesebben ismerik a szomorú legendát, amely e helyhez fűződik.

***


Mivel a templom a kereszténység szimbóluma, míg a hegyek dúsfüvű lejtőinek találkozása -- a termékeny völgy -- nomád-pogány termékenységszimbólum, különösen nagy erővel bírt ezek közös vonala egy korban, amikor e két vallás még közösen uralta e földet. Ahol pedig egy ilyen vonal elmetszi a folyón átívelő egyetlen utat, mely akkortájt maga is csodaszámba ment, ott a földből induló, levegőn átívelő vonal metszi a kő és víz találkozását -- az őselemek erejét adva az istenek erejéhez.

A korabeli pogány hit szerint aki e ponton egy szűzleány vérét veszi, a világnak urává válhat.

***

Nagy volt az izgalom I.Béla udvarában: Ottó, pfalzi választófejedelem megkérte egy szem fia, Ottó számára az Árpád-házhoz közel álló Beőthy család* legnagyobbik lányának, Adélnak kezét. A frigy szubkirályi szinten erősíthette volna a német-magyar viszonyt, hídfőállást ékelve a Bélával szemben Salamont támogató Henrik császár háta mögé.

Ráadásul Adél nem volt könnyen eladható portéka, mert a kor belterjes fejedelmi házasságai révén kissé fafejűre sikerült, így az arcvonásait a vőlegénynek -- a kor szokásai szerint hírnökként -- lefestő miniatúra a korabeli krónikák szerint egy tizes skálán erős hármas nőt mutatott. Ottó azonban azt üzente, hogy őt úgyis Adél egyéb értékei érdeklik, ti. melle és vagyona. "Ezekben pedig Adél nem szűkölköde, így a frigy kitűzetett."

20150911_075752.jpgBeőthy Adél édesanyjával egy középkori táblametszeten. A kor fejedelmi udvarainak belterjes házasságai miatt nem volt ritka a szokásostól itt-ott eltérő testfelépítés, végtagok kisebb torzulása vagy hiánya. A házasságok azonban politikai érdekek mentén köttettek, no meg a belterjes génállományban legtöbb főnemes érintve lévén, ez nem volt oka fejedelmi frigyek meghiúsulásának.


Nagy volt hát a készülődés, dobpergés, fényes kürtszó kísérte a mai Gödöllő -- a Beőthy család ősi fészke -- mellől induló menetet.

***

Akkoriban esett azonban az első kun betörés, melyben a kun király, Adalbert, nem is vaktában támadott: pontosan a Lánchídon érte utol a fényes menetet, és ott, a kultikus helyen vette vérét Adélnak.

Számításába azonban hiba csúszott: Adél szíve ugyanis már korábban Zsomboré, az udari madarászé lett, kié hivatalosan nem lehetett, szűzleány azonban már csak papíron volt.

Kun Adalbert így csak papíron kapta meg a világuralmat, midőn egy villám csapott a hídba, és helyén egy oklevél termett, mely őt minden országok teljes jogú fejedelmének rendelte "az Időknek Kezdete utu reá" (utu reá = óta). Ő azonban ezt nem tudta, így mikor a pergamennel Béla udvarába lovagolt, hogy koronáját elkérje, Béla "a fejét vevé s Kun Adalbertet a kor szokásai szerint kitűzte a négy legnagyobb vár fokára utu reá" (utu reá = nyomatékosítószó: reá).

Közemberek dolgában mindez tán ennyiben is marad, ám a fejedelmi frigynek magasabb célja van. Ottó és Béla így a sorban következő Beőthy-lány, Beatrice kiházasítása mellett döntöttek.

Miniatúra ment, Ottó átszeretett Beatricébe, "s a frigy kitűzetett".

***

Nagy volt hát a készülődés, dobpergés, fényes kürtszó kísérte a mai Gödöllő -- a Beőthy család ősi fészke -- mellől induló menetet.

Akkoriban esett azonban a második kun betörés, melyben a kun király, Béla, nem is vaktában támadott: pontosan a Lánchídon érte utol a fényes menetet, és ott, a kultikus helyen vette vérét Beatricének.

Számításába azonban hiba csúszott: Beatrice szíve ugyanis már korábban Zoárdé, az udari halászé lett, kié hivatalosan nem lehetett, szűzleány azonban már csak papíron volt.

Így Kun Béla is csak papíron kapta meg a világuralmat, midőn egy villám csapott a hídba, és helyén egy oklevél termett, mely őt minden országok teljes jogú fejedelmének rendelte "az Időknek Kezdete utu reá". Ő azonban nem tudta, voltaképpen miféle hiba csúszott elődje, Adalbert számításába, így mikor a pergamennel I.Béla udvarába lovagolt, hogy koronáját elkérje, Béla "a fejét vevé s Kun Bélát a kor szokásai szerint kitűzte a négy legnagyobb vár fokára utu reá".

***

Ciklámen következett a sorban, kibe Ottó átszeretvén "a frigy kitűzetett". A harmadik kun betörés azonban ezt a szerelmét is (szó szerint) túl korán kettévágta az addig megszokottak szerint. Kun Celesztin nem ismerhette elődei kudarcának okát, így megerősített varázslattal készült (addigi varázslók lefejezése, új főzetek új tégelyekből stb.), ám számítását keresztülhúzta, hogy Ciklámen szíve már korábban Yringóé, az udari vadászé lett, kié bár papíron nem lehetett, szűzleány azonban már csak papíron volt...

...

+++
...

Nem szaporítom a szót, bár a Képes Krónika mind a negyvennégy Beőthy lány történetét rendre számba veszi. A lényeg, hogy miután 1063-ban Kun Zsadány a negyvennegyedik kun betörés során a Lánchídon vérét vette Beőthy Zsályának (s bizony megsiratta őt Aba, az udvari kenéz...),  I.Béla "...királyi jószágán, Dömösön összezúzódott beomló trónján; teste gyógyíthatatlan betegségbe esett; az ország néminemű dolgai miatt félholtan vitték a Kanizsva patakjához; ott távozott el a világból."

Mert Isten nem szereti, ha története szereplői nem esnek át jellemfejlődésen, és nem tanulnak a történelem hibáiból, mert ilyenkor megreked a Teremtés, ami néki nem kedves!




20150911_125337.jpgA kultikus hely a Lánchíd pestközeli pillérének budai oldalán. A képen látható sírboltban talált csontok eredete máig kérdéses.

kultika-map-1.JPGA Beőthy lányok közös sírboltja az egykori Ferencek tere közelében található, ami maga is kultikus hely, mert pontosan a legendabéli vonal kissé meggörbített meghosszabbításán fekszik. Az Éduák sugárútja és a Gerjének utcája közé ékelődő csendes tér valóban alkalmasnak bizonyult  végső nyughelynek, mert -- a tér haladásra nem annyira szolgáló pontszerű allakzat lévén mint az út vagy az utca -- mindig elmentek mellette a történelem jobban járható országútjain. Többek szerint ez lehet az oka annak is, hogy mára szignifikánsan több Ferenc maradt, mint Gerjén és Édua.




20150914_125236.jpgA Beőthy-lányok közös sírboltja a korabeli Ferencek terén. A sírbolt előtti mozaik közepén elhelyezett zárókő negyvennégy levele a negyvennégy Beőthy-lányt szimbolizálja.

20150914_125259.jpgA sírbolt előtti mozaik közepén elhelyezett zárókő negyvennégy levele a negyvennégy Beőthy-lányt szimbolizálja.


20150914_125249.jpgA sírbolt előtti mozaik ornamentikájának ritka eleme a körkörösen  strázsáló hat, bajuszos, haragosan összevont szemöldökű, pallóst is formázó bajuszú rettenetes sírboltőr. A hat e korban kultikus szám, mert pontosan eggyel kevesebb a hétnél.

20150914_130141.jpg Vészterthesen sötét szentély a Lánchíd közelében. Akár ezen át is vezethetett a Beőthy lányok végzetes útja.


*A legendában szereplő Beőthy család még e történetben kihalt, így bárminemű kapcsolat a jelenkor Beőthy családjaival csakis a képzelet műve lehet!


 

 

 

Címkék: Béla Stonehenge kultika

A bejegyzés trackback címe:

https://bndymesel.blog.hu/api/trackback/id/tr607792086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása