A Margitszigeti Ember

 2015.01.05. 22:53

.

Kevesen tudják, hogy a Margitsziget nem csak Palkó és Kunigunda, no meg Szent Margit révén játszott szerepet országunk történetében. Száraz tudományos leletként persze kevesen emlékezhetnek ma már a szaksajtót pár éve bejárt hírre, a megtalált kapocsra a Cro Mignoni és a Homo Sapiens között.

A tudósok régóta sejtették létezését, mert érezték, hogy a teljesen kocka alakú Cro Mignon ésa mai lekerekített formákkal bíró Sapiens közti átmenet nem lehetett ugrásszerű. A ma legelfogadottabb vélekedés szerint az Ember a kezdeti kockából a szél, a víz, a levegő mindent lecsiszoló erejétől vált a  mai lágy ívelésűvé, hasonlóan a lánchegységek röghegységgé alakulásához. Más elméletek az alacsonyabb légellenállásra törekvéssel magyarázzák, megint mások, pl. a phiiladelphiai Charles Norton szerint az éles szélek könnyen beleakadtak a növényzetbe, ami a gyors mozgást akadályozhatta.

Abban azonban mind egyetértenek, hogy az átalakulásnak apránként kellett végbemenni. Ilyen irányú leleteket azonban a Margitszigeti Ember előtt sehol nem találtak.

Lassan már arra gyanakodtak, talán a Cro Mignoni nem is az ember őse, hanem egy másik -- később kipusztult -- ág, mígnem a szigeti kolostorrom feltárása során a régészek különös csontvázra bukkantak.

A karbonvizsgálatok igazolták a két korábban ismert ős közötti időintervallumot, a koponya a bordák és a medencecsont számítógépes rekonstrukciója pedig a régóta gyanított tényt, hogy az átmeneti ember legóelemekből épült fel, így oldva meg az éles sarkokból álló kockaformák és a lekerekített ívek közti átmenetet. A legfrissebb vélekedések szerint a nagy tömbkockák egyre kisebb kockákká alakulva érték el az egyre lágyabb ívek kimunkáltságát. A Margitszigeti Ember (Homo Legotus Legotus) már a normál kockákból épült fel, de az osztrák Alpokban azóta fellelt Duplo sírokból még korai, nagyobb darabokból álló őseink (Homo Legotus Duplo) kerültek elő.

Az ősi emberfajták leleteit mai embernévvel szokták illetni, a korábbiakat keresztnévvel, a korban közelebbieket vezetéknévvel is -- így érzékeltetve a mai emberrel való egyre nagyobb hasonlatosságot. Lizi, Samu, Ötzi után így a Margitszigeti Ember a Beck Ö. Fülöp nevet kapta.

A kolostorromok környékén bandukolva egyéb hírességeink szobrai között az eredeti rekonstrukció utánzata is helyet kapott -- emígyen ismerve el őt Történelmünk Alakítói között.

20150103_153543.jpg

A Margitszigeti Ember (korai neolit) feltételezett testfelépítése (számítógépes rekonstrukció)

20150103_153518.jpg

A Homo Legotus Legotus koponyaformája -- jól megfigyelhetőek az apró élekből felépített, ám makroszinten lágyuló vonások

20150103_153534.jpg

A stabilabb állást biztosító, alul kiszélesedő talp a mai lábfej őse. 

.

         Cro Mignoni sírlelet a normandiai Mayonnaise-ból. Sámán vagy más előkelő sírja lehet, díszesen megmunkált halotti maszkkal, evőeszközeivel s használati tárgyaival temették. Jól megfigyelhető a monolit tömb jellegű testfelépítés. /forrás a hozzá tartozó publikációval, The Holy Ween, Journal of Neoliticum, 31st, October, 2010/

.

.

.

Címkék: história őstörténet Homo Legotus Margitszigeti Ember

A bejegyzés trackback címe:

https://bndymesel.blog.hu/api/trackback/id/tr327042655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása