A sokhelyendolgozóapukájú kislány sokhelyendolgozó apukája régóta él ezen a sártekén. Édesapja Joachím Zeiss gabonakereskedő, ki fiát, Ront, molnártanoncnak adta a kenézi malomba, hogy kitanulja a gabona csínját és bínját. Ron hamar kitűnt elpusztíthatatlan fizikumával, amit később azzal az átmulatott éjszakával magyarázott, melynek utóreggelén egy faluszéli borvizes-mofettás gyógyvízpocsolyában ébredt. Elmondása szerint az Élet vize volt az, melyben való heti egy-egy fertályórácskányi üldögélés sok falusi nyavalyáját kigyógyítá akkortájt, ő pedig egy éjszakát aludt át benne. Így vagy sem, a lényeg, hogy attól kezdve tényleg elpusztíthatatlan lett, átküzdötte magát a történelmen, és ma is akkori életkorának megfelelő fizikumban él közöttünk.

***

Munkabírása sebezhetetlenséggel és bátorsággal párosult, így hamar katonáskodásra adta fejét abban a török dúlta korban. Az előmenetelhez nevét Kinizsi Pálra magyarosítja, a krónikák már e néven ismerik. És emlegetik is bőszen, ezt mindannyian tudjuk jól.
Mátyás halála után egy ideig még hadvezér, ám a harctól egyre inkább megcsömörlik, így Szendrő ostromakor megrendezi halálát, majd jó időre elhagyja az országot.

Északnak indulva Csehországban eredeti nevén vállal munkát: erdésznek áll. Az erdő nyugalma lecsendesíti lelkét, meg is házasodik, a mezőőr lányát -- Manka Przsclymnkwsky-t veszi el -- ám itt is összetűzésbe kerül az erdőt birtokló Jičín város hatalmaskodó polgármesterével. Katonai tapasztalata okán könnyen elbánik a város olykor őt megrendszabályozni kiküldött őrségével, így a nép suttogni kezd Ron Zeiss-ról -- vagy ahogy a nép csehesítve nevezi: Romcais-ról --  a dölyfös polgármesterrel szembeszegülő igazságos erdészről, s e történetek felnagyítva máig élnek a környező nép ajkán.

Ismét mennie kell hát, és ezúttal még messzebbre, hisz' haza még nem térhet. Asszonya kíváncsi, helyre teremtés, világot látna, Párizsba menne. Ám az Alpok lejtőin elviszi egy tüdőbaj, így hősünk bánatában matróznak állva meg sem áll az Újvilágig.

Bánatát nehéz fizikai munkába fojtva nádvágónak áll, s jó magyar emberként megtanítja a helyieket a nádból pálinkát főzni. A pálinka sikere persze minden népnél borítékolható, így a cukornádból kifőzött ron, ahogy készítője után tiszteletből hívni kezdik, hamar el is terjed.

Ám a pálinka szenvedélyt gerjeszt, így hősünk ismét menekülni kényszerül, miután gáláns kalandba keveredett a helyiek lányával. Manka de Casillas Márquez-t az egész kisváros lányának tekinti, mert édesanyja foglalkozása szerint gáláns kalandokból tartja fenn magát, biológiai apja így a sejtek hajdani kusza keveredéséből már kibogozhatatlan, a nők pedig hagyománytiszteletből szintén lányuknak tekintetik uruk gyermekét -- Manka de Casillas Márquez-t pedig kimondottan kedvelik is vidám természete miatt.
Ron / Pál így megszökteti Mankát, és visszahajóznak Európába.

Itt Manka puliszkát főz, Ron / Pál pedig molnárként dolgozik. Korábbi hírének felejtődését mérlegelve ekkoriban Paul Zeiss néven él Németalföldön, ahol sok malom van, így nagy a munkaerőpiac. Egyszerre több malomban is dolgozik, mert a zsákhordások közötti őrlések alatt amúgy unatkozna.

Manka halála után (semmi extra, öregkori végelgyengülés) Paul ismét Magyarországra jön, és várakat épít. Háború mindig van, így a jó erős építőkre nagy a kereslet. Harcot azonban nem vállal már: a vértől való csömör máig kitart, a Halál pedig állandó letaglózó kísérője asszonyai folytonos halála okán.

Dolgozik még ezen felül az akkor szokásos munkakörökben: fanyűvő, vasgyúró, vándorköszörűs, hegyhengergető, üstfoltozó, hamuzsírt éget a Bakonyban, szenet a Mátrában, meszet a Bükkben -- persze egyszerre.

A technikai forradalom őt is magával ragadja, tanulásra adja fejét, és elhatározza, hogy megkísérli kalickába zárni a napfényt, hogy borús időkre is jusson. Tanulmányai során e célja némiképp finomodik, de a lencsék csiszolásában így is névre tesz szert, Paul Zeiss manufaktúráinak lencséi máig közkedveltek.

***

A Nagy Háborúban nem vesz részt, részben a csömör miatt, részben meg mert ezek a fegyverek már nem az ő szemtől szembe világa. Életkora miatt szerencsére ezt már megteheti, a behívás korhatára a végső kétségbeesés idején se megy negyvenöt év fölé, ő pedig ekkorra már a jó ötszázadikat tapossa*.

A Második Háborúban aztán távírásznak áll, mert ott viszonylag békén hagyják, harcolni se kell, és rájön, hogy szereti hallgatni a mások üzeneteit, mert valami bölcsesség mindben van -- ha más nem, a tanulság, hogy mégse mindben.
 A háború után a régi szakmák kihaltával bauxitbányász, sörgyári munkás, majd a rendszerváltás után  Fogtechnikus (rész: fülilleszték készítő) , Forgalmi szolgálattevő, Fűszernövény-termesztő, Gazdasági informatikus, Gázfogyasztásberendezés- és csőhálózat-szerelő, Látszerész és fotocikk-kereskedő, Légiutas-kísérő, Logisztikai ügyintéző, Magasépítő technikus, Magánénekes, Marketing- és reklámügyintéző -- mostanság meg útépítő.
 

***

Igen, fizikai munkára adta fejét újra, mert irodában biteket meg exceleket mindenki szívesen tologat, ám künn az utcán jó munkásemberből kevés van. Az útépítésben meg különösen télen mindig hideg van, nyáron mindig meleg van s mindig esik az eső.

***

A magyarok fő városában mostanság villamost fonnak, s ez új szakmát még nem ismervén beállt ő is közéjük fonni. Szokásához s erejéhez híven egyszerre az összes helyen dolgozik, mert Kinizsi Pál akkor is Kinizsi Pál marad, ha most épp' nem úgy hívják. Milyen nevet használ manapság, személyiségi jogokból el nem árulhatjuk, de hogy hol mindenhol dolgozik, azt -- jelenlegi, negyvenhetedik feleségétől, a finn származású Manka Heikköinentől származó -- kislánya, szintén szorgos teremtés lévén, nagy táblákra mindenhová gondosan kiírta, hogy mikor délben kiskosárban az ebédet körbeviszi neki, nehogy fölösleges építkezésekre is betévedjen. Apukája ugyanis a nagy munkabíráshoz annyit is eszik, így delente mindegyik építkezésen megeszi a maga ebédjét, ahová takaros lánykája mind ki is viszi neki. Kislányát egyébként Mankának hívják, mert mikor anyukája úgyis belehalt a szülésbe, apukája a lánykát róla nevezte el -- kedvelte ezt a nevet, keveredést meg már majd úgysem okoz a mindennapokban.

Címe alapján e kislányról szól ez a történet, aminek azonban lassan vége, így most végül csak sokhelyendolgozó apukájáról szólt. De remélem, azért így is tanulságos.

.

*születését egyes szerzők évszázadokkal korábbra datálják, Toldi Miklós alakja mögött is őt sejtve. E vélekedést azonban nem támasztják alá komoly forrásanyagok.

.
20150630_195921.jpg
20150714_074711.jpg

 

 

A Romcais-ról szóló legendák felnagyítva máig élnek a környező nép ajkán

 

A cukornádpálinka, a ron, máig kedvelt ital az Újvilágban

.

.

Címkék: Kinizsi Pál Ron Zeiss

A bejegyzés trackback címe:

https://bndymesel.blog.hu/api/trackback/id/tr867633314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farönk 2015.07.18. 15:04:51

Tetszett, köszönjük. Az én gyerekkoromat is meghatározta ez a derék (akkor még azt hittem, hogy) cseh. :-)
süti beállítások módosítása